Toalettpapper är en ganska stor miljöbov om du tänker efter på hur det slösas. Har du en rulle dasspapper i köket istället för hushållspapper? Använder du mer papper än disktrasa för att torka av spill på bordet eller bänken eller papper istället för en slaskskrapa till matresterna i vasken? Hur många pappersrutor tar du och hur många gånger viker du dem innan du torkar dig? Om du tänker efter några sekunder så kanske du inser att det går åt några extra pappersrutor varje dag.
Miljömärkt papper
Inom EU är cirka 20 % av allt toalettpapper gjort av återvunnet papper, men det kunde ha varit mer. Du kan dessutom välja på blekt eller oblekt papper. Det blekta pappret är oftast blekt med miljöfarliga gifter. Det finns också många olika varianter av toalettpapper, i olika tjocklek och längd. En del är bra, andra är sämre och en del upplevs som direkt vassa vid användning. Uppsugningsförmågan varierar också. För en bättre miljö är det bra om du tänker på att köpa
miljömärkt toalettpapper som helst är tillverkat i Sverige eller Norden. Att tänka på när du köper papper är att titta på vikten rent papper i rullarna, eftersom de kan vara olika hårt rullade och packade. Hårdare packat papper ger mindre plast som går åt till förpackningarna, vilket i sig är bra för miljön. Det riktigt bra miljövalet är ett återvunnet och oblekt väldigt hårt packat toalettpapper dessutom har en godtagbar lenhet och uppsugningsförmåga.
Många träd går åt
År 2008 gick det åt 7 miljarder toalettpappersrullar bara i USA, och detta motsvarar ungefär 7 miljoner träd. Endast två procent av allt toalettpapper i Amerika är dessutom gjort av återvunna cellulosafibrer. 7 miljoner träd bara för att torka sig i baken är ganska mycket, och för att spara på träden kan det därför vara bra att tänka över sin konsumtion av just toalett- och hushållspapper. Tänk på att det kostar mindre energi vid tillverkningen av själva pappret om det är papper eller cellulosafibrer som återvinns jämfört med om det är levande träd som ska fällas, kvistas, sågas och processas. Energiåtgången kan så gott som halveras genom returpapper.
Vad kan göras för att spara på papper?
Genom att välja ett bra papper du trivs med, och som är av en bra kvalitet behöver du inte använda lika mycket papper. Ett tunt papper som river i rumpan och som behöver vikas hur många gånger som helst är inget bra val. Ett tjockare papper är klart bekvämare och kanske inte ens behöver vikas en endaste gång innan användning, vilket gör att åtgången minskar. Det finns bra papper som är miljömärkta, de kan vara någon krona dyrare per förpackning, men eftersom det går åt mindre av det blir det kanske billigare i längden samtidigt som du hjälper till att spara träd och energi. Använd slaskskrapa och disktrasa, och det finns tvättbara handdukar att torka av småbarns ansikten med efter maten.
Det kan skämtsamt sägas att även en skitsak som dasspapper kan göra skillnad för miljön…
Senaste kommentarer