Gör ditt kontor mer miljövänligt

Sopbergen börjar växa sig större här på jorden och det talas ständigt om växthuseffekten. Det är alltså inte så konstigt att människor börjar bli allt mer

miljömedvetna. Det är dock inte ovanligt att man väljer att vara lite extra medveten när det kommer till det egna hemmet och privatlivet, men bryr sig mindre när man befinner sig på arbetsplatsen. Det finns dock väldigt enkla och smidiga sätt att gå tillväga för att bli mer miljömedveten även på arbetet. Här nedan hittar du en lista på hur du skapar en arbetsplats som är mer hållbar och som dessutom kommer att bidra till en bättre värld. När du avslutar arbetsdagen har du då förhoppningsvis inte bara gjort en bra arbetsinsats för företaget, utan för alla människor och kommande generationer.

Lär dig märkningar – Även om mycket är digitaliserat idag så är Sverige långt ifrån ett papperslöst samhälle. Därför är det viktigt att man har koll på vad det är för typ av kontorsmaterial man beställer in. Bara för att du har använt dig av en specifik leverantör tidigare finns det ingen som säger att du inte kan byta. Välj papper som är märkta med ”Bra miljöval” eller ”Svanen”. Hos printer.se kan du t.ex. beställa kuvert med företagets egen logga på och naturligtvis är dessa också Svanen-märkta.

Skriv inte ut i onödan – Har du en dålig vana av att skriva ut saker som egentligen inte behöver skrivas ut? Försök då att sluta med detta. Det kan t.ex. handla om att du istället läser igenom informationen på datorn flera gånger eller att du skriver ut dubbelsidigt om du väl måste. När du inte är i behov av din utskrift längre är det alltid bäst att lägga pappret i återvinningen och inte i den vanliga papperskorg du har vid ditt skrivbord.

Lampor och belysning – På ett kontor finns det vanligtvis många olika typer av belysning. Det finns belysning i taket som lyser upp hela arbetsplatsen, men det finns i många fall även skrivbordslampor. Innan du går hem för dagen så se till att du släcker lampan vid skrivbordet. Har din kollega glömt att släcka sin så hjälper du till även här.

Välj rätt typ av pennor – Eftersom pennor har en tendens att ständigt försvinna eller råka följa med i väskan är det många företagare som vill köpa in så många och billiga pennor som möjligt. De billigaste alternativen är dock inte alltid de bästa om man vill ha en grönare arbetsplats och vardag. Rekommenderat är att välja stiftpennor som går att återanvända och när det kommer till bläckpennor kan du satsa på produkter som är tillverkade i återvunnen plast. Det finns även bläckpennor som är tillverkade i majsfibrer som är både biologiska och nedbrytbara.