Naturligt hår

Ekologiska produkter

Håret får varje dag utstå en rad yttre påfrestningar. Väder är en faktor som är svår att eliminera men det största stressen för håret är nog de kemiska ämnen som används. Schampo, balsam och inte minst stylingprodukter har en enorm inverkan på hårets kvalitet. En anledning till att välja ekologisk hårvård är att det rengör och vårdar håret mer naturligt än konventionella produkter. Ekologiskt schampo innehåller exempelvis inga starka sulfater som torkar ut håret. Vanligt balsam innehåller ofta silikoner som gör håret lent och glansigt. Detta är såklart önskvärt men anledningen är att dessa lägger sig som en hinna runt hårstråt och döljer på så vis hårets verkliga kondition. Ekologiska produkter innehåller inga silikoner utan vårdar istället håret inifrån. För ett naturligt vackert hår är ekologiskt definitivt rätt väg att gå.

Starkt hår inifrån

Håret är uppbyggt av en rad ämnen som måste tillföras kroppen via kosten. Vid eventuella brister blir ofta håret lidande och kan i värsta fall leda till håravfall. Protein är hårets viktigaste beståndsdel, vilket gör att denna näring är ytterst viktig att få i sig tillräckligt för ett sunt hår. Mineraler spelar också en viktig roll för håret. Vid brist på järn hämmas blodcirkulationen som i sin tur hindrar hårsäckarna att ta upp tillräckligt med näring. Magnesium är ytterligare ett mineral som är extra viktigt för hårväxten.

Det är även nödvändigt att inta tillräckligt med vitaminer som är viktig näring för att håret ska växa normalt. Exempelvis C-vitamin är rikt på antioxidanter som kan motverka håravfall. Vitaminet ökar dessutom järnupptaget och främjar blodcirkulationen, vilket gör att hårsäckarna kan tillgodogöra sig näringen. B-vitaminer behövs för en sund celltillväxt, vilket är väsentligt för ett växande hår. E-vitamin innehåller antioxidanter som kan skydda håret från yttre påverkan och ökar blodcirkulationen. Så för ett starkt hår inifrån och ut är en näringsrik kosthållning tät på antioxidanter det bästa receptet.

Hår och psykiskt välmående

Hårets kondition speglar hur kropp och sinne mår, men det gäller även vice versa. Eftersom håret ofta är en så pass stor del av vårt utseende kan en person som är missnöjd med sitt hår lätt må dåligt psykiskt. Ofta anses tunt eller livlöst hår vara en del av åldrandeprocessen som kan leda till försämrad självkänsla. Men en stor del av vår hårhälsa är trots allt ärftlig, vilket gör att önskat resultat ibland är omöjligt att uppnå med endast en livsstilsförändring. Det är viktigt att vara ärlig med sig själv och erkänna om detta faktiskt påverkar välbefinnandet. Tack vare ny teknik finns idag hjälp att få som dessutom ger ett garanterat resultat. För den som är redo för en gedigen förändring kan ett besök hos en hårklinik vara ett bra alternativ. Företaget Nordichair.com är marknadsledande i Sverige inom PRP och hårtransplantation. Dessa två tekniker är konstaterat säkra och rekommenderas av många kunder som säger sig ha fått en ökad livskvalitet efter förändringen. Hårhälsan är således för många personer klart kopplad till deras psykiska välmående och ett steg mot förändring kan vara lösningen för en taskig självkänsla.