Städa miljövänligt

Många av de städprodukter vi använder innehåller ämnen som inte är bra för miljön och ofta behövs de inte ens när vi städar våra hem. På en plats där många olika

personer vistas kan det vara motiverat att använda lite starkare medel, som toaletterna i väntrummet på en vårdcentral, men i vårt eget hem där bara vi och våra närmaste vistas går det att göra städningen mycket snällare för miljön.

En god början till en miljövänligare städning är att torrmoppa oftare. Då behöver vi varken dammsuga eller våttorka lika ofta som annars. Fläckar på golvet, till exempel i köket, kan vi torka upp på en gång med en mindre trasa och vatten. Dammet och skräpet vi moppar ihop slänger vi i soporna med annat brännbart. När vi våtmoppar golven kommer skräp och gifter istället i avloppet och ställer till bekymmer i reningsverken. Men vi behöver förstås svabba av golven ibland. Då är det bra att använda miljövänliga rengöringsmedel och inte ta för mycket av medlet. Det finns många olika medel på marknaden, men har man inget hemma kan man ta några droppar diskmedel eller såpa.

När vi städar våra hem behöver vi sällan olika starka medel. Med en mirakeltrasa och vatten kan vi damma av bänkar, möbler och torka lister och fönsterbrädor. Fönster putsar vi enkelt med ett par droppar diskmedel i vattnet. Några sprejer eller speciella medel behövs inte och faktum är att många professionella fönsterputsare använder just diskmedel. Parfymerade städprodukter är en annan sak man bör undvika om man vill vara miljövänlig. Många som är vana vid att städa med doftande produkter kan tycka att det är lite tråkigt med produkter som inte luktar något speciellt, men måste hemmet lukta av syntetiska blommor? Är det inte bättre att satsa på en riktigt god dkny parfym till sig själv istället. Det är ändå den som bor där som är hemmets mittpunkt.

Även i badrummet går det att minska ner mängden starka produkter. Lite då och då behöver vi starkare medel i toaletten eller tvätta av kaklet med avkalkningsmedel, men däremellan kan vi göra det till en daglig rutin att droppa ett par droppar flytande tvål i toaletten och borsta ur med borsten. Samma sak kan vi göra i handfatet. Torka av kranen och torka ut handfatet med en blöt trasa med någon droppe tvål på och gör man det till en daglig rutin kommer badrummet att se fräscht ut utan att man behöver städa med kemikalier så ofta.

Vill man vara ännu mer hardcore när det kommer till miljövänlig städning kan man se över sitt husapotek. Med bikarbonat, vinäger och citron går det hålla kök och badrum skinande rent. Det finns många gamla och väl beprövade husmorsknep att ta till för den som vill ha rent hemma utan att belasta miljön.