Bra miljöval: välj möbler som håller länge

Skulle du vilja leva lite mer miljövänligt genom att ta bättre slut inför konsumtion av möbler? Det är ett område där vi faktiskt kan göra rätt så stor skillnad. Nästan all nyproduktion av varor innebär en miljöbelastning. Både själv tillverkningsprocessen och det faktum att alla material som inte återvunnits kommer från naturen är ett problem. Sämst av allt, ur miljösynpunkt, är artiklar som inte håller och kastas för att sedan bereda plats för nya produkter. När det gäller möbler har vi dock möjlighet att göra bra miljöval genom att välja varor med lång förväntad livslängd och som vi inte kommer att vilja eller behöva byta ut. Många möbler kan hålla i flera generationer om de tas om hand på ett bra sätt och håller bra kvalitet. I den här texten kommer vi att skriva om vad man ska tänka på om man vill satsa på att införskaffa möbler som håller väldigt länge.

Stilkänsla och framförhållning

Många möbler slängs eller ge bort för att vi inte längre tycker om dem. Det är viktigt att välja möbler som vi tror kommer att passa in stilmässigt i våra hem under en längre tid. Den som tycker om att följa modet kan istället göra det genom att variera accessoarer som kuddar och gardiner. Klassiska, tidlösa möbler har ett utförande som gör att de alltid är ”rätt” då de så att säga står utanför modets svängningar. En annan sak som det är viktigt att tänka på är vilka behov man tror att man kommer att få i framtiden. Satsa på möbler du kan växa med och inte behöver byta ut för att dina familjeförhållanden förändras. släng inte möbler du inte vill ha utan ge andra en chans att använda dem. Det finns särskilda grupper i sociala medier som Facebook där man skänka bort möbler och det finns även butiker som säljer begagnade artiklar på de flesta orter. Du kan även prova att sälja dina möbler själv online via sidor som Tradera eller Blocket.

Bra material och enkelt underhåll

Materialet är ofta helt avgörande för hur långlivad och hållbar en möbel är. Satsa på material som blir vackrare med åren och som lätt kan fixas till om möbeln skulle bli repig eller fläckig. Massivt trä är i regel ett mycket bra val utifrån det perspektivet. Trä med patina har en speciell charm och vill man förnya kan man alltid slipa och sedan ytbehandla möbeln så att den blir som ny. Plast är ett exempel på ett material som är svårt att återställa när det blivit repigt och som kan vara nästan omöjligt att laga om möbeln skadas. Skinnmöbler kan ha lång livslängd om man sköter underhållet och accepterar att deras utseende förändras med åren. Det är också viktigt att möbeln är väl konstruerad och inte har detaljer som lätt går sönder. Satsa på kvalitet när du ska köpa en ställbar säng så att du kan kan hantera den i många år utan att den förlorar funktionen.