Klimatet, julgranar och julklappar

Julafton är för många höjdpunkten på året. Familjen kommer samman och man får träffa alla släktingar, samtidigt som det delas ut presenter och paket och man får uppleva givandets glädje. Men det finns många som kritiserar julen för att vara en enda stor konsumtionshögtid som gör att vi köper mycket fler saker än vi egentligen behöver och på så sätt påverkar miljön negativt och förbrukar jordens resurser. Men julen behöver inte vara en sådan högtid utan det går att fira jul på mer miljövänliga sätt. Här kommer därför några tips på vad du kan tänka på när det är dags att fira jul.

Julgran

Det första man kan tänka på är valet av julgran. Julgranen är för många en självklarhet på julafton och de senaste åren har plastgranarna blivit allt mer populära. De har fördelen att de inte barrar och att man inte behöver köpa en ny varje år. Plastgranarna är dock en riktig miljöbov på andra sätt. De små plastbarren som tenderar att spridas lite här och där när granen kastas kan orsaka stor förstöring om de hamnar i naturen. Om man då ska köpa en riktig julgran är det bra att köpa från en etablerad återförsäljare där man kan vara säker på att granarna huggits och transporterats på ett så smart och miljövänligt sätt som möjligt. Att beställa från ett företag där granen inte har blivit besprutad är också ett smart miljöval. Ska man tänka till kring miljön runt jul bör alltså valet falla på en riktig gran från en etablerad återförsäljare, som inte är besprutad.

Julklappar

En annan sak som är viktig att tänka på runt jul när det kommer till miljön är julklapparna. Julklappar är såklart ett väldigt roligt och uppskattat inslag men kan lätt leda till att man köper saker som man egentligen inte behöver. Detta är såklart inte så positivt då det bidrar till en ökad och onödig konsumtion. Det kan till exempel vara en bra idé att gå ihop flera stycken och köpa en lite dyrare julklapp som man vet behövs och kommer att användas i stället för att köpa en massa småsaker som bara blir liggande. Ett annat tips kan vara att köpa saker som inte har så stor klimatpåverkan till exempel resor eller upplevelser. Här finns det såklart också fallgropar men att till exempel hyra en stuga i fjällen på sommaren kan bli både uppskattat och en bra lösning ur ett miljöperspektiv. Sammanfattningsvis finns det en del att tänka på när det kommer till miljön kring jul men vi kan tydligt se att det går att tänka till kring klimatet och ändå behålla julglädjen.