Miljövänliga resor och nöjen

Många som värnar om miljön men samtidigt tycker om att resa kan ha svårt att förena sina två passioner utan att ha dåligt samvete. Detta eftersom resor och turism ofta har en negativ miljöpåverkan i form av utsläpp från flygplan och andra transportmedel och exploateringens påverkan på den lokala miljön. Ett exempel på det senare är resor till Antarktis, som är populärt på grund av den unika naturen och de djur som lever där. Antarktis är dock ett mycket känsligt ekosystem, och människans närvaro, liksom hotet från oljan i båtarna som för dem dit, utgör en risk för miljön i området. Men det finns hopp, för allt fler resmål och nöjesarrangemang tar numera hänsyn till miljön och förser därmed miljövännen med ett grönt alternativ för sin semester eller utflykt.seals-902509_640

Ett exempel på det är att en av Sveriges största musikfestivaler, Roskilde, redan 2010 lanserade en satsning för miljön. Då erbjöd de sina miljövänliga besökare möjligheten att boka en tältplats på festivalområdet innan grindarna öppnades, och därmed slippa stå i kö och knuffas för att checka in till campingen. För att bevisa att man värnade om miljön skulle besökarna samla ihop så kallade ”footsteps”, till exempel genom att åka tåg till festivalen istället för bil eller donera pengar till miljöorganisationer. När man samlat ihop tre footsteps fick man boka en tältplats.

En organisation som ständigt verkar för grön turism är Ekoturismföreningen. Föreningen definierar kortfattat ekoturism som ”ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande”. De har bland annat tagit fram kvalitetsmärkningen Naturens Bästa för olika resmål som uppfyller deras krav. I Södermanland kan man till exempel med gott samvete uppleva sälsafari i Oxelösunds skärgård eller kajakkonferens. Flest godkända resmål finns i norra Sverige, i Lappland och Jämtland, där man till exempel kan ge sig ut på en fjällritt, åka hundspann eller tillbringa sin semester på en samisk fjällgård.

Det går dock att uppleva något roligt på ett miljövänligt sätt även längre söderut. Man kan till exempel åka gokart i Stockholm. Gokart är vanligtvis inte en särskilt miljövänlig aktivitet, men i Kista utanför Stockholm, på O’Learys eventcenter, kan man åka gokart inomhus med miljövänliga elbilar. Perfekt för miljövännen som också tycker om fart och fläkt!