Grön inredning

Med ”grön inredning” menas inte färgen grön, utan inredning som tar hänsyn till miljön. I takt med att vi blir allt mer miljömedvetna som konsumenter har de olika branscherna följt efter, och det är numera vanligt med ekologiska livsmedel, förnyelsebar el, ekologiska kläder och miljövänliga drivmedel. Nästa bransch att haka på det gröna tåget verkar vara inredningsbranschen, som erbjuder allt fler miljövänliga alternativ till sina konsumenter. Det kan till exempel vara möbler som har tillverkats från delvis återvunnet material, eller träföremål som har tillverkats från hållbart skogsbruk. Vill man kan man med andra ord idag göra en skillnad för miljön i alla aspekter av ens liv, även inredningen, genom att välja några möbler som är gröna.

Vissa tar dock grön inredning ett steg längre än andra. Det är till exempel svårt att slå Anna Toresdotter och Göran Bergling, som har byggt sitt hus själva, helt av miljövänliga material. På ett berg i Roslagen har paret skapat sitt drömhem, ett hus helt av massivt trä, returpapper och cellulosafibrer, utan minsta tillstymmelse till plast eller kemikalier. Om du själv vill använda dig av naturmaterial så mycket som möjligt, och till exempel köpa badrumsmöbler i ek, kan du gå in på Swedmart.se. Anna och Göran gick också emot gängse tradition när det gäller utformningen av tomten. Istället för att spränga i berget och utforma den efter huset, skapade de ett hus som följer bergets form och är som en del av naturen.victorian-31073_640

För de som inte har möjlighet att bygga i naturmaterial eller köpa möbler av naturmaterial finns ett annat sätt att inreda med stil och ändå göra miljön en tjänst, och det är att använda sig av begagnade möbler. Att köpa second hand är en trend som blir allt starkare, och det medför fördelar både för miljön och för plånboken. Dessutom kan man skapa en personlig retrostil i hemmet, något som Tanja Dyredand har tagit fasta på. Hon bor i ett hus i Älvsjö från 1930-talet, och under de tre år som hon och hennes man Joakim har bott där har hon långsamt samlat på sig den inredning som nu pryder hemmet på loppmarknader och i second hand-butiker. Tanja har försökt hitta möbler som är tidsenliga med huset, och det mesta av inredningen kommer därför från 30-talet eller 40-talet. Genom att man köper all sin inredning begagnat går det inte åt några nya resurser för att skapa ett vackert hem.