Handla begagnat

Det finns många anledningar att handla möbler, inredning, kläder och annat begagnat. En anledning är att det är billigare än att köpa nytt. Det var av den anledningen som Fredrik Eliasson och Emma Heijl började inreda sitt hem med begagnade möbler och saker. Deras begränsade budget i kombination med ett intresse för inredning och design har lett till att de har fyllt sin lägenhet på två rum med saker de ärvt och saker de fyndat på olika auktionssajter. Det gjorde också att de bestämde sig för att fixa till det redan existerande köket i lägenheten istället för att helrenovera det. Sammanlagt spenderade de 27 000 kronor på hela möblemanget till lägenheten, och fick således pengar över som de bland annat investerade i aktier.flea-market-851978_640

Att handla begagnat ger med andra ord mycket värde för pengarna. De flesta vet nog också om att man sparar på miljön genom att handla begagnat istället för nyproducerat, men många inser kanske inte hur stor skillnad det kan göra. Enligt en studie som gjordes av IVL Svenska miljöinstitutet 2013 sparar begagnatmarknaden på Blocket upp till 1,6 miljoner ton växthusgaser varje år. Vid undersökningen har man framförallt tagit hänsyn till två faktorer, det material varorna är gjorda av och avfallshanteringen av varorna. Den mängd växthusgaser som sparas in genom att människor handlar begagnat på Blocket är jämförbar med att alla vägar i Sverige skulle stå tomma i en månad. Om du själv vill bidra till att spara på miljön på detta sätt är en annan stor begagnatmarknad på nätet Citiboard.

Tomas Rydberg, en av forskarna på IVL Svenska miljöinstitutet, menar att nyttan för miljön är ännu större om man återanvänder ett föremål genom att köpa det begagnat, än om man hade återvunnit föremålet för dess material, eftersom mycket av materialet går förlorat i återvinningsprocessen. Rydberg menar att det är ungefär hälften så effektivt att återvinna ett föremål som att återanvända det. Rydberg får nog många att känna igen sig när han säger att man som privatperson kan känna sig maktlös inför klimatproblemet, och han menar därför att det är roligt att visa hur stor skillnad man faktiskt kan göra som enskild individ.