Anlägg din egen ekologiska trädgård med ett grävaggregat

Om du är intresserad av miljösmarta val och hållbarhet vill du säkert äta bra och ekologiskt också. Problemet för många är dock att ekologiska varor, speciellt grödor av olika slag tenderar att vara ganska dyra. Hur vore det då om du själv kunde framställa din ekologiska mat genom att anlägga en egen trädgård? Det är enkelt att göra med rätt hjälpmedel.

Hitta en odlingsyta

För att kunna odla grödor som potatis, morötter, tomater och broccoli behöver du först och främst hitta en odlingsyta. Den bör ligga i ett ljust läge och ha bördig jord. När du sett ut din odlingsyta behöver du anlägga den genom att gräva upp den. Vill du odla många grödor måste du gräva upp mycket mark, något som kan vara otroligt jobbigt att göra bara med hjälp av en spade. Då är ett grävaggregat som kopplas på en traktor ett bra redskap. Med ett sådant kan du snabbt och enkelt få bort gräs och ogräs från markens yta. Det går också bra att gräva upp marken mer med ditt grävaggregat. När du har grävt upp marken kan du behöva jordförbättra den. Oftast är jorden ganska mager och behöver extra tillskott av gödning. Genom att använda ditt grävaggregat kan du enkelt mylla ned gödningen i jorden. Här kan du läsa mer om hur du jordförbättrar på ett effektivt sätt.

Sätt dina grödor

När landet är klart är det dags att börja bruka det. Det gör du genom att så och sätta det du vill odla. Många frön kan sås direkt på odlingsytan medan andra behöver förkultiveras inomhus. För att sätta potatis behöver du köpa sättpotatisar. Dessa behöver komma ned i jorden i maj eller april. Vilken tid du ska satsa på att sätta dina potatisar beror lite på var i landet du bor. I söder brukar det gå bra att sätta potatisen i april medan man får vänta till maj i norr.

Vill du ha bärbuskar och fruktträd i din trädgård behöver du köpa plantor och plantera. Dessa kan sättas ned både på hösten och på tidig vår. Ska du gräva ned stora träd kan du även här ha nytta av ditt grävaggregat då det både fungerar att gräva upp marken och skotta igen den med. Vissa kan tycka att det är onödigt att köpa jordbruksmaskiner för att kunna odla, men ska du odla på en större yta sparar du tid med rätt typ av redskap.