Varför vi bör äta mindre kött

Vi läser allt oftare alarmerande rapporter om hur köttindustrin påverkar vår miljö på ett negativt sätt. Kött är det livsmedel som har störst påverkan på vår miljö. Köttindustrin bidrar till att släppa ut växthusgaser och står för nästan 15 % utav det totala utsläppet världen över. Det är också viktigt ur ett hälsoperspektiv att äta mindre kött än vad vi göra idag. I genomsnitt äter en svensk person idag 50-55 kg kött per år, vilket är alldeles för mycket. Genom att dra ned på vår köttkonsumtion kan vi minska vår miljöpåverkan och leva hälsosammare liv.

Vilket kött kan jag äta?

Du behöver inte sluta äta kött helt och hållet. Men det är viktigt att dra ned köttkonsumtionen och ändra dina vanor vad gäller ditt köttätande. vi bör äta mindre men bättre kött, så när du väl äter kött, välj då kött från djur som fötts upp på ekologiskt foder och kött som är klimatcertifierat. Genom att välja denna typ av kött minskar du din miljöpåverkan och det är även hälsosammare för dig. Mycket kött idag innehåller miljögifter som du får i dig när du äter kött. Försök därför att välja kvalitet framför kvantitet och köp bättre kött som ger så lite negativ påverkan på dig och miljön som möjligt.

Alternativ till kött

Det kan vara en god idé att äta vegetarisk mat några gånger i veckan. Idag finns det många bra alternativ och substitut för kött, vilket gör det lättare att äta en varierad kost utan kött. Ett vanligt substitut till kött är soja och det finns i många olika varianter och utföranden. Soja går att hitta i de flesta livsmedelsaffärer idag. Tänk på att oavsett vad du äter så är det viktigt att följa kostcirkeln och äta mycket frukt och grönt. En fördel med att äta mer vegetarisk kost förutom att det är bättre för miljön och din hälsa, är att det ofta är mer ekonomiskt än att äta kött.