Misslyckats med dina odlingar? Gör så här

Om du tillhör dem som valt att satsa på egna odlingar som ett sätt att bidra till en bättre miljö och som ett sätt att äta bättre och billigare, har du säkert stött på problem som kan göra det svårt för dig att orka fortsätta. Här nedan får du tips på vad du kan göra för att lyckas bättre med dina odlingar.

Skadedjur

Ett av de största hoten för odlingar är djur av olika slag och de kan komma både från marken och luften. Beroende på var du bor, kan alltifrån rådjur till sniglar vara ett stort hot mot dina odlingar. Därför gäller det att så fort som möjligt skydda sina odlingar så att varken sniglar, skator, rådjur eller flygfän kan äta upp blommor, frukter och grönsaker. I blombutiker kan du köpa skydd i form av kupor att sätta över odlingarna, plasthus att sätta över pallkragar eller så kan du köpa växthus som garanterar en skadedjursfri miljö. Växthus finns i många olika storlekar och prisklasser.

Uttorkning

En annan vanlig orsak till att man misslyckas med sina odlingar är för att man missar att bevattna odlingarna i den mån som krävs för att de ska må bra. Tyvärr är det ganska kört om man missar att vattna odlingarna om de väl har tagit skada av uttorkning. Har man tur hinner man rädda plantan innan den tagit för mycket skada av uttorkningen, men när det gått för långt finns ingen återvändo. För att garantera att dina odlingar inte råkar ut för skadlig uttorkning kan du investera i ett bevattningssystem som en extra backup. Det kan du använda dig av om du ska åka bort och inte har någon som kan passa odlingarna åt dig eller när du av någon annan anledning inte kan passa odlingarna i den mån som krävs. Det kan även vara bra vid värmeböljor då du har annat att göra än att vattna.