Kocklandslaget

Det många kanske inte känner till är att det Svenska Kocklandslaget är en del av Svenska Kockars Förening. Som namnet indikerar är Svenska Kocklandslaget en sammanställning av kockar och konditorer som företräder Sverige i internationella matlagningstävlingar. Laget består av sju kockar och fyra konditorer.

Framgångarna följer på varandra
Svenska Kocklandslaget har haft stora framgångar. Man har vunnit guld i OS i matlagning 2000 och 2004. Man tog även guld i Culinary Olympics, Erfurt i Tyskland 2012. Laget har sina träningslokaler i Framtidens Kök på Kungsholmen i Stockholm. Senast kom de på en hedrande silverplats. Endast en futtig poäng skilde dem från det guldvinnande laget från Singapore i Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014. Tävlingen gick av stapeln i Luxemburg den 22-26 november 2014 i Luxemburg. Kocklandskapets tema var Urban Sprouts var ett innovativt grepp. Kocklandslaget använder sig av svenska ekologiska råvaror, som är i en klass för sig. Vilket kan bidra till att laget vinner framgångar i internationella tävlingar, om än de inte alltid vinner guld.

Smakriket
Det var med svenska råvaror som potatis från Smakriket Gotland och lamm från Smakriket Sörmland som kocklandslagt vann silvret i Luxemburg 2014.

Smakriket tipsar bland annat om svenskproducerad buffelmozarella från Ängsholmens Gårdsmejeri, aktuellt den 19 februari 2015. Vidare tipsar man om gran- och enskottsolja från Högtorp Gård. Den finns under namnet SPRUCE och har ny design. Oljorna görs av handplockade skott från en ekologiskt certifierad skog i Sörmland, 9 mars 2015. Fler bra tips och recept finns på Matklubben.se.

Gert Klötzke
En frontfigur för det Svenska Kocklandslaget är Gert Klötzke. Klötzke är en svensk kock och professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet. Han har varit ledare för Svenska Kocklandslaget under många år. Själv vann han utmärkelsen Årets Kock 1986.