Jätteräkan

Jätteräkan är utsedd av Svenska Naturskyddsföreningen till en riktig miljöbov. Kampanjen Anti Scampi blev en miljömässig framgång. Budskapet nådde tusentals privatpersoner, butiker och restauranger. Resultatet blev att de helt enkelt väljer bort jätteräkan som anses vara en av världens största miljöbovar. Nu får den en renässans i Uppsala.

Den största miljöboven
I Asien där jätteräkan odlas, pumpas den full av antibiotika och doppas i giftiga kemikalier, för att hålla sjukdomar och bakterier borta. Mangroveskogar skövlas och dammar anläggs för räkodlingarna. Med hjälp av dieselpumpar förses räkodlingen med friskt vatten. Förfarandet leder till att miljön blir totalförstörd. Varefter man etablerar sig på en odlingsplats, med nya dammar. Den gamla odlingsplatsen lämnas skövlad, med ett trasigt ekosystem. Inte nog med det, det drabbar regionens mest fattiga. De möter också våldsamma förföljelser. Allt för att möta efterfrågan på jätteräkor – fast konsumenterna vill ha antibiotikafria och giftfria jätteräkor – inget annat.

Jätteräkan – har många namn
En miljömedveten konsument vet att jätteräkan även kallas för scampi, gambas, tigerräka eller tropisk räka.

Jätteräkan – ut ur sortimentet
Svenska Naturskyddsföreningens kampanj ledde också till att matkedjorna Coop, Hemköp, PrisXtra och Willys slutade sälja odlade jätteräkor. Till dessa slöt sig Pizza Hut, Scandic, Vingresor och många restauranger. De har alla slutat servera rätter baserade på jätteräkor.

 

Come back för jätteräkan
Nu startar en svensk odling av jätteräkor i ett slutet system. Det sker i ett industriområde i Uppsala. I den här innovativa och miljövänliga odlingen föds jätteräkan upp på en blandning av bakterier, mikrosvampar och alger som får växa till sig. Eftersom svamparna och algerna tar hand om räkornas avföring för sin egna tillväxt, behövs inte någon antibiotika eller gifter tillsättas den slutna odlingen. Matrester från ett livsmedelsföretag kommer också att ingå i födan, på så sätt minskas behovet av att tillsätta fiskmjöl. Även restvärme används vilket gör dessa jätteräkor till miljövänliga sådana.

Den miljövänliga jätteräkan
En grön konsument väljer så den svenskodlade miljövänliga jätteräkan.