Hållbar klädkonsumtion: så förlänger du livslängden på dina plagg

Modeindustrins miljöpåverkan är ett ständigt aktuellt ämne, och det är lätt att känna sig vilsen. Men en sak är säker: Att använda våra kläder längre är bland det mest effektiva vi kan göra. Det handlar om att bruka det vi redan har och minska behovet av att ständigt köpa nytt. Det är här vi kan göra en verklig skillnad.

Därför är kläders livslängd så viktig

Kläder kan se oskyldiga ut, men sanningen är att produktionen är en riktig resursbov. Enorma mängder vatten, energi och kemikalier går åt för att odla bomull, framställa textilier och transportera plaggen. Visste du att det krävs ungefär 2 700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt? Det motsvarar ungefär vad en person dricker på två och ett halvt år. Till detta kommer utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar. Varje plagg vi köper har alltså en betydande miljöpåverkan. Men, och det här är viktigt, om vi fördubblar användningstiden på ett plagg kan vi nästan halvera dess miljö- och klimatpåverkan. Om produktionen dessutom drivs med förnybar energi kan den totala klimatpåverkan från svensk textilkonsumtion minska med hela 67 procent, enligt Kemikalieinspektionen.

Ekonomiska och sociala fördelar

Att ta hand om kläderna är inte bara bra för planeten, utan också för plånboken. Genom att vårda och laga det vi har slipper vi köpa nytt lika ofta. Dessutom finns det en social dimension. Genom att välja kläder producerade under schyssta villkor, och genom att stödja en mer cirkulär ekonomi, kan vi bidra till en mer rättvis värld. Och visst är det en härlig känsla att ge ett älskat plagg nytt liv?

Vårda dina kläder – förläng livet

Att förlänga livet på kläderna handlar mycket om att ändra några invanda beteenden. Här är några enkla, men ack så effektiva, tips:

Tvätta på rätt sätt

Många av oss tvättar kläder alldeles för ofta. Ofta räcker det gott och väl att vädra plaggen, speciellt de som är gjorda av ylle. Som Natur och miljö påpekar, kan vi minska ett plaggs klimatpåverkan rejält genom att använda det längre, mycket tack vare minskad tvätt. När du väl behöver tvätta, se till att alltid följa tvättråden noga. Vänd plaggen ut och in, stäng dragkedjor och använd gärna en tvättpåse till ömtåliga plagg. Och kom ihåg att lägre temperaturer, som 30 grader, ofta räcker utmärkt. Använd gärna miljömärkt tvättmedel.

Torka kläder skonsamt

Torktumlaren är visserligen bekväm, men den sliter en hel del på kläderna och drar dessutom mycket energi. Häng- eller plantorka istället när det bara går. Det är mycket skonsammare. Om du ändå måste använda torktumlaren, välj då ett skonsamt program.

Laga istället för att slänga

Ett litet hål eller en tappad knapp? Ingen fara! Att sy i en knapp eller laga en liten reva är faktiskt enklare än många tror. Och för större reparationer finns det alltid duktiga skräddare som kan hjälpa till. Att laga är en riktig hållbarhetsgärning, och det förlänger livet på dina plagg avsevärt.

Förvara kläderna på rätt sätt

Hur du förvarar dina kläder påverkar också deras livslängd. Vik eller häng kläderna på rätt sätt, och se till att skydda dem från fukt och skadedjur. Kläder som du inte använder för säsongen kan med fördel förvaras i lådor eller påsar, gärna på en mörk och sval plats.

Förnya istället för att kasta

Har du tröttnat på ett plagg? Istället för att slänga det, testa att färga om det! Det finns många bra och miljövänliga textilfärger att köpa. Eller varför inte prova på att sy om plagget? En gammal skjorta kan få nytt liv som en snygg blus, eller ett par jeans kan förvandlas till trendiga shorts. Det finns massor av inspiration och tips att hämta online.

Garderobsrensning – en viktig del

Ta för vana att regelbundet gå igenom din garderob. Vad använder du faktiskt, och vad blir bara liggande? Genom att rensa ut det du inte använder skapar du utrymme och överblick. Kläder du inte längre vill ha kan du sälja, skänka eller byta bort – så får de ett nytt liv hos någon annan.

Smarta och medvetna konsumtionsval

En hållbar garderob börjar redan i butiken – eller ännu hellre, i second hand-butiken. Genom att tänka efter före kan vi göra stor skillnad.

Kvalitet framför kvantitet

Försök att köpa färre plagg, men satsa istället på bättre kvalitet. Kläder av högre kvalitet håller generellt längre och blir därför mer hållbara i längden. Som Sveriges Konsumenter framhåller, är bra kvalitet en viktig del av ekonomisk hållbarhet.

Välj hållbara material

När du köper nytt, välj gärna plagg gjorda av ekologisk bomull, hampa, lin eller återvunna material. Titta efter miljömärkningar som GOTS (Global Organic Textile Standard) och Svanen. GOTS garanterar att textilien är ekologisk och att sociala krav uppfyllts i produktionen. Svanen ställer krav på hela produktens livscykel ur ett miljöperspektiv, från råvara till avfall.

Second hand – ett smart val

Att handla second hand är fantastiskt för miljön! Du sparar massor av energi och resurser jämfört med att köpa nyproducerat – faktiskt upp till 97 procent. Klädbyten, antingen med vänner eller på organiserade evenemang, är ett annat roligt och hållbart sätt att förnya garderoben.

Planera dina inköp

Undvik impulsköp genom att planera dina klädinköp. Fråga dig själv om du verkligen behöver plagget, om det passar ihop med det du redan har, och om du kommer att använda det tillräckligt mycket för att motivera köpet. Genom att tänka efter före minskar vi risken för felköp och bidrar till en mer genomtänkt garderob.

Undvik gröntvätt

Var lite extra uppmärksam på reklam som pratar om ”hållbart mode”. Ibland kan det vara ett sätt att få oss att konsumera mer, fast med lite bättre samvete – det kallas ’gröntvätt’. Gröntvätt, eller greenwashing, innebär att företag försöker framstå som mer miljövänliga än de egentligen är. SVT Nyheter har rapporterat om hur detta kan leda till ökad konsumtion. Det allra viktigaste är att minska vår totala konsumtion och använda det vi redan äger.

Framtidens garderob – cirkulärt mode

Att förlänga klädernas livslängd är en viktig pusselbit i en mer cirkulär modeindustri. Det handlar om att designa kläder som är gjorda för att hålla, att göra det enkelt att laga och återanvända plagg, och att utveckla effektiva system för att återvinna textilfibrer. Det pågår mycket spännande forskning på detta område, bland annat inom Mistra Future Fashion. Några exempel på innovationer är utvecklingen av nya, biobaserade och återvinningsbara material, design för att underlätta reparation och isärtagning av plagg, samt nya affärsmodeller som klädbibliotek och prenumerationstjänster för kläder. Även om dessa innovationer lovar gott, kan vi redan nu göra stor skillnad genom att tänka efter före köp, vårda det vi har och se våra kläder som värdefulla resurser – inte bara slit-och-släng-varor.

Sammanfattning – Din guide till en hållbar garderob

Att förlänga livet på kläderna är som sagt en av de mest effektiva sakerna vi kan göra för en mer hållbar klädkonsumtion. Här är de viktigaste punkterna att ta med sig:

  • Vädra kläder och ta bort fläckar direkt istället för att tvätta hela plagg i onödan.
  • Följ tvättråden, tvätta i lägre temperaturer och använd miljömärkt tvättmedel.
  • Undvik torktumlaren så mycket det bara går – lufttorka istället.
  • Laga och reparera istället för att slänga.
  • Välj kläder av bra kvalitet och hållbara material.
  • Handla second hand, byt kläder med andra och skänk det du inte använder.
  • Var kritisk till reklam för ’hållbart mode’ och undvik gröntvätt.
  • Planera dina inköp och undvik impulsköp.