Odla miljövänligt

Att leva miljövänligt innebär inte bara att minska sitt ekologiska fotavtryck vad gäller konsumtion, alla delar av livet behöver tänkas över. Under våren är det dags att planera årets odlingar och även här behöver du välja så miljövänliga lösningar som möjligt. Genom att hoppa över alla kemiska bekämpningsmedel och skapa din egen näring kan du minska miljöpåverkan från din odling ordentligt.

Hos Florea hittar du många kvalitativa trädgårdsprodukter, där fokus ligger på grönsaks- och blomsterfröer. Floreas vision är tydlig; att erbjuda möjligheten för kunderna att odla och låta egna örter, grönsaker och blommor växa. Florea ger dig också gratis frakt när du handlar för en viss summa, inklusive klimatkompensation.

Undvik kemikalier

Att odla ekologiskt är ett smart sätt att snabbt skapa en miljövänlig odling. När du tar bort alla kemiska bekämpningsmedel gör du både dig själv och miljön en tjänst, då de innehåller olika sorters gifter som kan påverka miljön och din hälsa negativt. Dylika bekämpningsmedel är också skadliga för den biologiska mångfalden, som vi alla behöver stärka då allt fler arter rödlistas och hotas av mänskliga aktiviteter.

Planera odlingen i förväg

Det är enkelt att komma igång med en egen ekologisk odling, där du behöver tänka på jordsammansättningen och vilka grönsaker som passar bäst. I Sverige har vi en kort odlingssäsong, då du behöver planera odlingen väl i förväg. Här kan du välja grönsaker som når sin mognad vid olika tider på året, så att du alltid har mat. Genom att odla potatis och morötter kan du säkerställa mat i skafferiet även när odlingssäsongen är över, då dessa matvaror håller sig väl i en jordkällare. Du kan även göra din egen surkål med hjälp av olika kålsorter, vilka sedan kan förvaras i flera år i skafferiet. Att sylta, safta, torka och lägga in stora delar av din skörd är ett bra sätt att säkerställa god tillgång på mat året runt. Du kan lägga in pumpor, rödbetor och lökar, samt gurkor i olika format. Svart- och grönkål är tåliga vintergrödor som kan odlas sent på säsongen, och som är fulla med mineraler och vitaminer. Med Omega-3 och kalcium samt vitamin A, K och C får du en hälsosam gröda som du kan äta för att hålla dig frisk under vintern.

Ge naturlig näring till jorden

Du kan göra din egen näring till jorden så att du inte behöver förlita dig på miljöskadlig konstgödsel. Genom att slå lite kokande vatten över nässlor som du lagt i en hink kan du snabbt få nässelvatten, som du låter stå i några dagar. Då drar vattnet ut alla näringsämnen ur nässlorna, vilket skapar ett näringsrikt vatten. Späd ut det så att det får en svag tenyans, så passar det bra att vattna med i fuktig jord.