Odla egen mat

Det behöver inte vara svårt att odla egen mat. I teorin är det mycket enkelt. I verkligheten är det dock mycket som du måste tänka på när du vill odla. Först måste du veta vilken jordsammansättning du har och vilka grönsaker som trivs i jorden. Även vad för slags gödsel du ska använda. En odlares största fiende är skadedjuren, bland annat sniglar, insekter och rådjur. Det lättaste kan vara att odla i lådor täckta med plast i botten och med ett litet staket runt om. Då kan du välja den jord som passar dina favoritgrönsaker bäst, eftersom du inte är tvungen att använda jorden som finns på din mark. Plasten i botten och staketet skyddar mot skadedjur.

Självförsörjande under vintern

PreservedFood1Säsongen för odling är kort i Sverige, så det gäller att ta vara på tiden som finns. Planera din odling väl och välj grönsaker som mognar vid olika tidpunkter under säsongen. Om du vill vara självförsörjande på mat så är det bäst att du odlar saker som förvaras lätt. Morötter och potatis håller sig hela vintern om de förvaras i en jordkällare. Olika kålsorter kan du göra surkål på, vilket inte bara är nyttigt utan det håller även i flera år. Att lägga in mat är en bra metod för att spara sommaren och höstens skörd. Det är inte bara slanggurka som passar i en inläggning. Varför inte prova att lägga in rödbetor, lökar eller pumpor? För att se till vitaminbehovet under vintern kan du koka sylt på den varma säsongens frukter och bär. Det finns många olika knep för att kunna leva på sin egen mat under vintern. En del saker kanske går att lära sig när Gröna pionjärer erövrar Sverige. Ibland kan gårdar samarbeta, precis som förr, genom att byta mat och kunskaper med varandra.

Att odla på vintern

Det finns vissa grödor som du kan odla långt in på hösten. Ibland kan de stå sig över vintern. Grön- och svartkål är en mycket tålig vintergröda som dessutom är väldigt nyttig. Grönsaken är fullproppad med vitaminer och mineraler som kan hålla dig hälsosam över vintern. Den innehåller vitaminerna A, C och K. Den innehåller även kalcium och Omega-3 – samma fett som finns i feta fiskar. Du planterar kålen på höst eller sensommar. Skörden sker under sen höst och hela vintern. Du kan även använda dig av ett uppvärmt växthus om du vill odla genom vintern. Beroende på ljusförhållandena kan du eventuellt behöva en ljuslampa för att dina grönsaker ska hålla sig hälsosamma. Det vanligaste bland självhushållare är dock att odla under vår, sommar och höst för att sedan raffinera och bevara maten. En jordkällare är mycket användbar för detta. Det är även en gammal beprövad metod. Förr hade många människor jordkällare där de bevarade morötter, kålhuvuden och potatis under vinterhalvåret.